SENASTE NYTT: Beslutet taget att flytta ut trålgränsen!

Sillen i Östersjön riskerar att försvinna.

Fiskejournalen kan nu meddela att ett efterlängtat beslut har blivit klubbat. Riksdagens Miljö- och jordbruksutskott har nämligen enats om att flytta ut trålgränsen i Östersjön – på prov. Rent formellt kommer riksdagen att fatta beslut nästa torsdag, men i praktiken är det redan klart.

Det var under torsdagens sammanträde som Miljö- och jordbruksutskottet lämnade sitt betänkande, och förslag till beslut.

Redan vid utskottets sammanträde 22 juni 2021 väckte Moderaterna, Vänsterpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet var för sig utskottsinitiativ om åtgärder för att på olika sätt skydda sill/strömming och andra hotade fiskbestånd i Östersjön, och under sin kongress i november så tog även Socialdemokraterna beslutet att flytta ut trålgränsen.
Därmed finns det en klar majoritet för utflyttningen.

– Det känns riktigt bra. Det blir en utflyttning på prov med en efterföljande uppföljning innan beslut tas om att flytta ut permanent. Vi hade gärna sett att det hade skett en permanent utflyttande med en gång men det här är ändå ett riktigt bra resultat, säger Vänsterpartiets riksdagsledamot Elin Segerlind efter beslutet.

Förslaget från utskottet är att trålgränsen flyttas ut från dagens 4 sjömil till 12 sjömil på prov och att det ska ske snarast. Utskottet framhåller också vikten att möjligheter till begränsade undantag kan ges, dels för det småskaliga fisket som använder passiva redskap, dels för fiskefartyg som fiskar för direkt användning som livsmedel och vars landningar sorteras.
Fiskejournalen återkommer med alla detaljer kring beslutet, så fort det ligger officiellt på riksdagens hemsida.

Följ Fiskejournalen på Facebook och Instagram för fler nyheter!

Publicerad: 18 November 2021
Av: Anders Lundin