ANNONS

Sensationellt fynd i fjällen – långväga lax tillbaka

Laxlycka i Laisälven, Stig Westbergh från Vindelälvens Fiskevårdsområde, Daniel Holmqvist, Ume-Vindelälvens fiskeråd, och Daniel Palm från SLU. Foto: Privat
ANNONS

Fiskevårdarna trodde knappt sina ögon – men det var faktiskt en livs levande laxhanne på 92 centimeter som de stötte på 35 mil från kusten, högt uppe i Laisälven.

Det var Daniel Holmqvist, fiskekonsulent i Ume-Vindelälvens fiskeråd, och några andra fiskevårdare som gjorde det sensationella fyndet i fjällen, ovanför Björkliden i Arjeplogs kommun. Visserligen har det en gång i tiden funnits lax i övre Laisälven, men den har lyst med sin frånvaro under lång tid.

– Det är spektakulärt att hitta lax så här högt upp. Dels så har den haft svårt att ta sig förbi kraftverket i Stornorrfors, och den har även varit drabbad av överfiske. Det har varit väldigt magra återvandringar under lång tid, och den har egentligen inte haft någon anledning att leta sig uppåt, säger Daniel Holmqvist till Fiskejournalen.

Det var med andra ord en bonusfisk utöver det vanliga som dök upp under deras elfiske, där de även träffade på en ung laxhybrid. Laxhannen mätte 92 centimeter, och har alltså simmat 35 mil från kusten via Vindelälven och Laisälvens nedre delar. Nu hoppas de att laxen ska hitta en hona, och bidra till att beståndet återetablerar sig i älvens övre delar.

– I dag kan man väl säga att laxen tydligt återetablerat sig i Laisälven på sträckan Gargesonforsen-sammanflödet med nedre Gautsträsk, och även Vindelälven är ett otroligt bra habitat för laxen, konstaterar Daniel Holmqvist som hoppas att laxen får vara ifred för både sjukdomar och överfiske.

Läs om fler goda nyheter:

Spana in – storöringen är tillbaka i Döderhultsbäcken

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 18 October 2019
Av: Anders Lundin
ANNONS