Sensationen: Mytomspunnen fisk fångad med spö

Här är bilden på den omkring 30 kilo tunga Vågmären. Det kan röra sig om nytt världsrekord. Foto: Privat

Här är fångsten som blivit en snackis i fiskekretsar runt om i Europa. Det är ett osedvanligt stort exemplar av arten Vågmär, eller Sölvkveite på norska, som enligt lokala medier fångats i Hervikfjorden.

Vågmären kan bli tre meter lång.

Den spektakulära fisken ska ha fångats i mitten av maj, av två fisketurister från Tyskland. Den uppskattades till omkring 30 kilo, och släpptes tillbaka i vattnet efter fotografering.

Mycket mer information än så har inte framkommit, men nyhetssajten tysver-bygdeblad.no bedömer ändå uppgifterna som tillräckligt trovärdiga för att publicera fångsten.

Sölvkveite (Trachipterus arcticus på latin) är en djuphavsfisk och är släkt med den iögonfallande arten sillkungen. Fisken är långsträckt och tillplattad med en längd upp till 3 meter, enligt Wikipedia. Den är silverblänkande och med en röd ryggfena som löper längs med hela ryggen som ett rött band.

Nu spekuleras det om detta faktiskt handlar om ett nytt sportfiskerekord på arten, eftersom den till synes verkar vara runt två meter, kanske ännu längre eftersom stjärtpartiet inte syns helt på bilden.

Det har tidigare fångats Sölvkveite vid norska kusten, men då har det handlat om betydligt mindre exemplar än den nu aktuella fisken. Fiskejournalen återkommer om det framkommer mer detaljerade uppgifter kring fångsten och fångstmannen.

Här nedan är ett filmklipp från 2015 som visar fångandet av en Sölvkveite: