Sikens vandringar följs med radiosändare

Sikar märks för att kunna följas i Alterälven. Foto: Andreas Broman / Länsstyrelsen i Norrbotten
ANNONS

Femtio sikar har märkts med radiosändare i en unik studie utanför Piteå. Länsstyrelsen i Norrbotten hoppas därigenom kunna följa sikens vandringar förbi Porsnäsdammen och vidare upp i Alterälven.

Kunskapen om sikens vandringsbeteenden är högst begränsad. Därför är förhoppningen stor att det pågående märkningsprojektet ska ge ny och värdefull information.

”Det är första gången det görs en radiosändarmärknings studie på sik”

– Vi vet inte så mycket om siken. Det är första gången det görs en radiosändarmärkningsstudie på sik. Vi kommer att få information om lekområden och vandringstider, säger Andreas Broman, biolog på Länsstyrelsen i Norrbotten, till P4 Norrbotten.

Sik med radiosändare. Foto: Andreas Broman / Länsstyrelsen i Norrbotten

Han och kollegorna ska nu se om sikarna tar sig förbi Porsnäsdammen, som tidigare utgjorde ett betydande vandringshinder men som nu är åtgärdad.
– Sikarna som vi märkt är födda nedströms den åtgärdade dammen. Det kan vara så att det tar flera sikgenerationer innan de sprider sig uppströms, säger Andreas Broman.

Länsstyrelsen undersöker sikens lekframgång genom att suga upp ägg från botten. Tekniken har tidigare använts i Finland med gott resultat.

[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/776707085734550/videos/1687481244657125/”]

 

Läs mer och lyssna på inslag från P4 Norrbotten här.

Hans Hällman

Publicerad: 13 November 2017
Av: Hans Hällman
ANNONS