Sillhaj bet fiskare i England

Kustbevakningens helikopter lyfter upp en 21-årig fiskare vars ben fastnat mellan en sillhajs käkar. Bild: Marine and Coastguard Agency

När en yrkesfiskare vittjade nät utanför Cornwall fann han en väldig sillhaj i maskorna. Då den mäktiga fisken skulle släppas bet den tag om fiskarens ben. Kustbevakningen tillkallades och helikopter sattes in för snabb transport till sjukhus.

Sillhaj – eller håbrand som den också kallas – är en toppredator vars sylvassa tänder är anpassade för fisk. Men dess kraftiga kropp och stora käkar gör förstås att den måste hanteras varsamt – inte minst då den fångats och är stressad. Exemplaret som skadade 21-åriga Max Berryman var omkring 2,4 meter lång och vägde en bra bit över hundra kilo.

Olyckor av det här slaget är mycket ovanliga och hajexeperten David Bernvi förklarar incidenten så här:

”Eftersom håbranden halades upp på däck har den kämpat för sitt liv som de flesta fiskar gör”

Eftersom håbranden halades upp på däck har den kämpat för sitt liv som de flesta fiskar gör. I samband med detta har fiskaren av märklig anledning hamnat med sitt ben i käkarna på hajen. Detta skulle jag tro nästan är helt omöjligt att göra. Hårbanden är en fiskätare och saknar tänder som kan förorsaka större skada på människan. Arten är harmlös, hälsar han.

Sillhaj fårekommer emellanåt i svenska vatten men är så ovanlig att varje observation är sensationell. Tidigare fanns den rikligare och kunde rent av fångas på spö. Det svenska rekordet togs av Olof Johansson 1977 utanför Måsekär och kan inte slås eftersom arten är fredad. Den fisken var 195 centimeter lång och vägde 72.55 kilo.

Läs mer om olyckan här.

Hans Hällman