Siv Sivan Jansson får Smedmanpriset 2021

Siv Sivan Jansson tilldelas Smedmanpriset 2021. Foto: Anders Lundin
ANNONS

Smedmanpriset delas ut av anrika Dunkrokens Gille till minnet av författaren och konstnären Rolf Smedman. Smedmanpriset 2021 tilldelas Siv Sivan Jansson.

Siv Sivan Jansson är en person som många inom det svenska flugfisket känner till. I mitten av 90-talet utbildade hon sig till flugfiskeinstruktör. Det var organisationen Sportfiskarna som arrangerade en kurs för blivande flugfiskeinstruktörer. Sedan dess har hon varit delaktig inom sportfisket på olika sätt.

Sivan tyckte att det var roligt så hon fortsatte att genomföra egna kurser. Hon ville att fler tjejer skulle få ta del av flugfisket så 2003 startade hon, tillsammans med cirka 20 andra kvinnor, föreningen Fjällorna. Genom åren har fler än 1000 personer gått Sivans flugfiskekurser runt om i landet.

Nu har Sivan tilldelats en av dom tyngsta utmärkelserna som man kan få inom det svenska sportfisket. Bland tidigare mottagare av Smedmanspriset finns bland annat Leif Milling och Gunnar Westrin.

– Detta är stort. Jag blev verkligen överraskad. Jag är jätteglad, säger Sivan till Fiskejournalen.

I juryns motivering lyder:

”Flugfiske är en naturnära livsstil med omfattande och mångfacetterade intresseområden om livet i och kring våra vatten och konsten att tillgodogöra sig dessa värden för vardagens balans och harmoni. Det är mest män som ägnat sig åt flugfiske. Det förhållandet bestämde sig Sivan Jansson för att vidga då hon för nära tjugo år sedan bestämde sig för att organisera kvinnors flugfiskeintresse i den landsomfattande föreningen Fjällorna.

Med sig själv som förebild för ett värdefullt intresse och med vunnen erfarenhet från oräkneliga upplevelser av flugfiske intar Sivan Jansson en stark position för främjande av flugfiskets värden bland kvinnor i alla åldrar. Som van föreningsmänniska sedan fjortonårsåldern, behärskar Sivan Jansson de medel och metoder som förmår samla, ena och engagera människor kring ett gemensamt intresse. Företeelsen är fundament i den svenska folkrörelsen.

Sivan Janssons berättarförmåga med pedagogisk, övertygande framställningskonst har öppnat och öppnar kvinnors och handikappades stigar till talrika fiskevatten. Som stöd åt den första tidens introduktion har hon med sakkunskap, förståelse och entreprenörskap utvecklat sin kursverksamhet för många med livslång innebörd och glädje av flugfiskets innehåll.

Siv Sivan Jansson är en god arvtagare och nyskapare inom Rolf Smedmans anda och människosyn.”

Publicerad: 7 dagar sedan
Av: Robert Westin
ANNONS