Sjögullen bekämpas – till gagn för fiskare, badare och båtfolk

Sjögullen sprider sig i mellersta och södra landet.

Den invasiva arten sjögull sprider sig ohämmat i Mälaren och andra sjöar, till förtret för både sportfiskare, badare och andra vattennjutare. Nu testas ett nytt grepp för att bryta ned den.

Det Kungsörs kommun som tar tjuren vid hornen och storsatsar för att få bort sjögullen, åtminstone utanför Ekudden. Sjögullen tar upp en vattenyta på motsvarande 14 fotbollsplaner bara i Kungsörs kommun, och ställer till det för fiskare, badare och båtfolk.

Kampen sker med hjälp av en nedbrytbar duk, som tyngs ner med sandsäckar på botten. Eftersom den är nedbrytbar kommer den inte vara i vägen för besökare när arbetet pågår, rapporterar SVT Västmanland.
– Det gör ju att man kan använda badet. Annars hade det varit minst en säsong man inte kunnat bada. Den sprids ohämmat, säger Julia Löndal Jonsson, ekolog på Kungsörs kommun till SVT Västmanland.
Här kan du se inslaget om Sjögullen.

Så här beskrivs Sjögull i Artdatabanken:
Sjögull är en flerårig vattenväxt som tillhör familjen vattenklöverväxter (Menyanthaceae). Flytbladen liknar små näckrosblad och den har attraktiva gula blommor som sitter en och en på skaft som sticker upp någon decimeter ovan vattenytan.
Sjögull introducerades i Sverige under 1870-tal. Arten planteras dels för prydnad i trädgårdsdammar och i vattendrag vid strandtomter. Den har även planterats med syftet att med hjälp av den täta vegetationen ge skydd åt fiskyngel och därmed en bättre fiskproduktion. Arten är i nuläget spridd i drygt 30 sjöar och tio vattendrag i Syd- och Mellansverige.

Publicerad: 21 June 2021
Av: Anders Lundin