ANNONS

Skadar fisk – nu föreslås begränsning av läkemedel

Läkemedel påverkar vår planet. Foto: Andrey Metelev
ANNONS

Vill du ge fiskar och andra vattenvarelser en tidig julklapp? Se då till att minska mängden läkemedel som spolas ned i avloppet. Detta är nämligen ett problem som fortsätter.

Det är branschorganisationen Svenskt Vatten som slår larm om situationen kring hur läkemedel påverkar både fiskar att annat vattenliv. De vill nu se ett förbud mot receptfria läkemedel som innehåller ämnet Diklofenak. Just detta bedöms vara extra problematiskt, och det är vanligt förekommande i smärtstillande läkemedel.

Diklofenak är skadligt för fisk, och kan bland annat orsaka njurskador. Här kan du läsa en färsk rapport, där bland annat detta framkommer.
– Vi hittar Diklofenak i över hundra svenska sjöar och vattendrag, och vi hittar dem i över de gränsvärden som havs- och vattenmyndigheten har satt för att det ska vara en bra vattenkvalitet, säger Anders Finnson på Svenskt vatten till Sveriges Radio.
Enligt honom räcker det med en tablett Diklofenak på 25 miligram för att förorena 2 miljoner liter vatten. Just Diklofenak beskrivs särskilt svårt för reningsverken att fånga in.
Här kan du höra en intervju med honom på Vetenskapsradion.

Publicerad: 03 December 2020
Av: Anders Lundin
ANNONS