Skador på kustmiljön kan bli dyrare

Fisk och andra djur kan ta skada när kusten exploateras. Foto: Göran Sundblad

Sveriges lantbruksuniversitet leder ett nytt projekt om hur negativ miljöpåverkan i kustområden kan kompenseras. Målet är ett effektivt styrmedel enligt principen ”förorenaren betalar”.

Hamnar, byggen och muddring längs kusten kan leda till sämre havsmiljö och förlorade natur- och upplevelsevärden. Redan idag kan ekologisk kompensation utgå när miljön skadas, men i framtiden ska denna bli effektivare och mer omfattande. Det är i alla fall forskarnas målsättning i det nystartade projektet ECOCOA.

”Idag beaktar man inte påverkan som sker på mindre skala, trots att flera sådana aktiviteter tillsammans leder till en urholkning av miljön”

– Idag beaktar man inte påverkan som sker på mindre skala, trots att flera sådana aktiviteter tillsammans leder till en urholkning av miljön. Vi vill utveckla sätt att beräkna skada på ekosystem och samhälle som helhet, som komplettering till dagens förvaltning där fokus oftast ligger på ekonomiska motiv, berättar Lena Bergström på SLU.

I projektet ingår exempelvis fallstudier för att kvantifiera påverkan på viktiga livsmiljöer för fisk. Det gäller fiskens roll som mat, men även dess betydelse för upplevelsevärden och dess reglerande funktioner i ekosystemet.

”För fiskens del kan det vara frågan om kompensation genom till exempel områdesskydd eller restaurering”

– Projektet förväntas leda till förbättrade möjligheter att styra åtgärder där de har bäst effekt. För fiskens del kan det vara frågan om kompensation genom till exempel områdesskydd eller restaurering av redan påverkade miljöer till ett motsvarande värde, så att nettoeffekten blir en nollförlust eller gärna en pluseffekt för biologisk mångfald, förklarar Lena Bergström.

Läs mer om projektet här.

Hans Hällman

Publicerad: 23 January 2018
Av: Hans Hällman