Skellefteå Kraft tappar kund

Ska politikerna rösta för en utrivning av Hednäs kraftstation i Åbyälven? Foto: Älvräddarna

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Skellefteå Kraft har en uttalad hållbarhetsprofil som ska genomsyra all verksamhet. Ändå har Hednäs kraftverk – som ägs av Skellefteå Kraft – skadat och dödat vandrande vildlax i över 20 år. Varken upp- eller nedvandring fungerar tillfredställande och fisk som vandrar upp i torrfåran stängs ofta inne och går en plågsam död till mötes.

Situationen väcker starka känslor och gör att Skellefteå Kraft nu tappar en stor kund.

”…när jag såg de här bilderna från Hednäs blev jag förbannad”

-Vi har tidigare skrutit om Skellefteå Krafts miljöengagemang, men när jag såg de här bilderna från Hednäs blev jag förbannad. Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger Annika Markén, vice ordförande i en bostadsrättsförening i Västerhaninge, till Piteå-Tidningen.

Älvräddarna, som länge arbetat för fri passage i Åbyälven, hoppas nu att Skellefteå Kraft väljer att riva ut Hednäs kraftverk.

”En utrivning av Hednäs kraftverk skulle ge stora vinster för varumärket”

-En utrivning av Hednäs kraftverk skulle ge stora vinster för varumärket, och den branschfond som inrättats för miljöanpassning av vattenkraften skulle i stort sett helt finansiera utrivningen, säger Christer Borg, generalsekreterare Älvräddarnas Samorganisation.

Hednäs kraftverk i Åbyälven producerar 9 GWh/år vilket motsvarar en bråkdel av Skellefteå Krafts hela elproduktion. Samtidigt är Åbyälven skyddad enligt Natura-2000 och en av Sveriges blott 16 vildlaxälvar.

Läs mer här.

Hans Hällman