Skillnad på torsk och torsk på Västkusten

Skarven kan ta torskar på upp till 50-60 centimeter enligt experter som Fiskjeournalen talat med. Foto: Patrik Eld

Det finns två sorters torsk på Västkusten. Även om de är samma art tillhör de två olika bestånd. Vi reder ut begreppen.

Det finns som sagt två bestånd av torsk på Västkusten. Ett bestånd av kusttorsk och ett bestånd av utsjötorsk. Som namnet antyder så håller kusttorsken till vid kusten hela sitt liv. Utsjötorsken där emot växer upp vid kusten och vandrar vid 2-4 års ålder ut till havs.

Kusttorsken och utsjötorsken är genetiskt olika men kan ibland påträffas i samma fjord även om det tycks som om de har lite olika vanor. Bägge bestånden är i mycket dåligt skick och länge trodde man att kusttorsken var utrotad. Så är nu inte fallet men beståndet är mycket, mycket svagt. Vi som fiskar mycket på Västkusten stöter då och då på stim med torsk i vikter upp till ett par kilo. Särskilt vanligt är detta under försommaren och då på grynnor en bit ut från kusten. Ett rimligt antagande är att detta är utsjötorsk som senare lämnar den svenska kusten och ger sig ut i Nordsjön.

I en mycket spännande artikel i e-tidskriften Havsutsikt kan man lösa mer om forskarnas senaste rön kring torsken. I texten står det att torsken är fredad från fiske i Kattegatt. Det är bara delvis sant. För oss sportfiskare gäller att torsken är fredad under perioden 1 mars till 31 april.

Läs artikeln i Havsutsikt här

Publicerad: 9 december 2022
Av: Anders Nicander

Intressanta fiskeprylar från vår butik: