Skyddade havsområden på spel

För att rädda torskbeståndet krävs livsmiljöer där fiskarna skyddas, som föreslås i Kattegatt. Foto: Erling Svensen

I morgon träffas de ansvariga myndigheterna för fiske i Sverige och Danmark för att besluta om fiskereglering i marina områden i Kattegatt. I ett öppet brev uppmanar nu Världsnaturfonden, Naturskyddsföreningen, Greenpeace, Oceana och Birdlife Sverige de ansvariga att stå fast vid det svenska förslaget om att begränsa fisket i fyra marina skyddade områden i Kattegatt
De fyra marina skyddade Natura 2000-områden i Kattegatt som det rör sig om är Stora Middelgrund och Röde bank, Fladen, Lilla Middelgrund och Morups bank.
– Vi måste få till sammanhängande marina skyddade områden med åtgärdsplaner för att rädda våra unika djur och arter. Det är en förutsättning för att vi ska kunna uppnå hållbara hav och även ett livskraftigt fiske i framtiden, säger Metta Wiese, expert havsförvaltning, Världsnaturfonden WWF.
Det svenska förslaget är att dela upp områdena i en del med totalt fiskeförbud, och en annan del där endast vissa typer av fiskeredskap tillåts. Det gäller sådana redskap som har mindre påverkan på ekosystemet, exempelvis tinor, lätta handredskap och pelagisk flyttrål. Det är känt att bottentrålning resulterar i minskad biologisk mångfald, det vill säga att färre bottenlevande arter överlever, vilket även varit fallet i Kattegatt. Även garnfisket ska tas bort eftersom sjöfåglar och tumlare fastnar i näten.

Det är känt att bottentrålning resulterar i minskad biologisk mångfald…

Från organisationernas sida finns en stark oro att förslagen om fiskereglering i dessa marina skyddade områden kommer att urvattnas i förhandlingar med Danmark. Danmark har tidigare underminerat andra EU-länders ambitioner om ökat skydd, exempelvis i Tyskland, i liknande förhandlingar.
– Vi förväntar oss att Havs- och vattenmyndigheten står upp för och försvarar Sveriges förslag på fiskeregleringar i de marina Natura 2000-områden som nu diskuteras. Vi stöder förslaget som det ser ut i dagsläget, men det är oerhört viktigt att det inte urvattnas ytterligare, säger Karin Lexén, generalsekreterare, Naturskyddsföreningen.

FAKTA Natura 2000-områden och hotade arter i Kattegatt:
Ett reellt skydd av rovfisk, marina däggdjur och värdefulla miljöer är avgörande för en hållbar havsförvaltning, vilket i sin tur skapar förutsättningar för ett livskraftigt fiske i framtiden.

Torskbeståndet i Kattegatt har varit överfiskat sedan i början av 2000-talet men på senare år har beståndet ökat något. För att säkra en fortsatt positiv utveckling för torskbeståndet är det viktigt att skydda dess livsmiljöer.
Tumlaren är skyddad genom EU och klassas som sårbar enligt Artdatabanken samt är fridlyst i svenska vatten sedan 1973. Såväl tumlare som sjöfåglar fastnar i näten som bifångst.
Utsjöbankarna, speciellt Lilla Middelgrund, är viktiga födosöksområde för sjöfåglar under hösten och vintern.
Trålning leder till att färre arter kan leva på botten och att artsammansättningen förändras. Bottentrålar rör även upp sediment som kan leda till att organismer begravs och att arter som koraller, svampdjur och musslor kvävs.

Publicerad: 13 September 2018
Av: Mathias Arnham