SLU-forskaren Håkan Wickström är Årets Ålakung

Håkan Wickström är årets Ålakung. Foto: Eva Björklund

Fiskejournalen lyfter på redaktionshatten och säger grattis till Håkan Wickström. Han har nämligen blivit utsedd till Ålakung för 2019.

Det är Ålakademin som årligen utser en person till Ålakung eller Åladrottning som gjort betydande insatser för ålens fortlevnad. Priset i år gick till forskaren Håkan Wickström, som bland annat varit aktiv vid framtagande av den svenska ålförvaltningsplanen.

Håkan, som doktorerat vid Stockholms Universitet och sedan många år forskar vid Institutionen för akvatiska resurser, är en av Sveriges mest framstående forskare på ål (Aguilla anguilla) och har en lång och gedigen kompetens.

Ur motiveringen till priset finns bland annat att läsa: ”Hans forskning för år 2003 och år 2008 har visat att utsatt/utplanterad ål hittar ut ur Östersjön. Denna forskning har också visat att andelen sötvattensuppväxt ål, p.g.a. av vattenkraften, är mycket låg i Östersjön”. Håkan Wickström framhåller att det nu står högt på ålforskarnas och förvaltarnas prioriteringslista att lösa problemen med vattenkraftens negativa effekter på ålbeståndet. Sammantaget verkar Håkan Wickström och har länge verkat starkt för ålens återhämtning och fortlevnad”.

Kröningen och prisutdelningen ägde rum vid Frisebodaboden, Yngsjö, lördagen 3 augusti.

Läs artiklar om ålen:

Känd biolog dömer ut flygflytt av miljoner ålar

Publicerad: 22 August 2019
Av: Anders Lundin