ANNONS

Smoltvakter ska stoppa skarven

Skarven skräms i väg innan den hinner äta upp örinsmolten. Foto: Leif Gunnarsson
ANNONS

Varje vår sätts det ut 1,6 miljoner öringsmolt i danska vattendrag. Alldeles för många av dessa unga öringar blir skarvmat. Men danskarna har en finurlig lösning på problemet.

Skarven är ett enormt problem för våra fiskbestånd. Den glupska fågeln jagar inte bara i hav, sjöar och åar utan tar sig även upp i små bäckar. Öringsmolten är helt skydde från skarvangreppen i de trånga vattendragen och det tycks, enligt biologer som Fiskejournalen talat med, som om odlad fisk saknar en naturlig rädsla för predatorer.

I Danmark är man förslagen och engagemanget för havsöringen och intresset för havsöringfiske är enormt. Därför startar man nu ett landsomfattande smoltvaktsprojekt. I korthet går det ut på att man ska skrämma bort skarvarna från de små vattendrag där öringsmolten sätts ut.

Projektet har hämtat inspiration från att man under 2022 lyckades engagera hundratals sportfiskare till att vara med och skrämma skarvar i ett lokalt projekt på Fyn. Slutsatsen från det projektet är att man lyckades reducera antalet skarvar vi bäckarna och att man därmed hindrade mängder av öringsmolt från att sluta sitt liv i en skarvmage.

Publicerad: 3 dagar sedan
Av: Anders Nicander

Relevanta prylar från vår butik:

ANNONS