Snacka om streetfiske – rudor fick räddas i stan

Rudan – en utpräglad dammfisk, som var på villovägar i Umeå.
ANNONS

Umeå drabbades under den gångna helgen av stora översvämningar – vilket normalt sett inte innebär några hot för lokala fiskbestånd. Men i Umeå fick invånare rycka ut för att rädda fisk på stadens gator.

Det var efter kraftiga skyfall som bland annat Tvärån steg långt över sin normala nivå, med följden att bland annat flera bostäder fick vatten i källaren. Parallellt som räddningstjänsten och andra aktörer försökte få bukt med översvämningen så pågick det även andra räddningsaktioner. Det visade sig nämligen att rudor tagit sig ut från Sandbackadammen och blivit strandsatta i pölar som bildats av översvämningen, rapporterar Folkbladet. Det var många Umeåbor som engagerade sig i situationen och hjälpte till att flytta fiskarna tillbaka till dammen.

Enligt uppgifter till Folkbladet så tros rudorna i Sandbackadammen ha kommit till dammen från en annan närliggande damm. Bland dem som hjälpte till att rädda fiskar var Johan Sikström.
– På sätt och vis är det en häftig upplevelse och barnen tycker att det är spännande, men det får ju allvarliga konsekvenser också. Våra grannar har fått en decimeter vatten i källaren, men vi har klarat oss, säger Johan Sikström till Folkbladet.

 

Publicerad: 13 oktober 2020
Av: Anders Lundin
ANNONS