Snårig vandring slutade med drömgädda för Gustav

Gustav Fält med aprilgädda på 14,1 kilo.

Det har sagts att ju krångligare det är att komma till vattnet – desto större är fiskarna. Gustav Fält kan intyga att det stämmer. Åtminstone senaste gången då han fångade sin drömgädda på över 14 kilo.

Gustav Fält och Jesper Hallberg från Umeå hade ett enormt lyckat fiske hemma i Västerbotten häromdagen. Det hela toppades med en gädda som överträffade alla deras förväntningar.

Vilken drömfisk att få på ismete!

Här kommer hans berättelse med egna ord:

”Jag och Jesper bestämde att vi skulle testa ett nytt vatten som vi hade hört att det tagits bättre fiskar i. Efter en rätt dryg promenad med bristande skare och snårskog kommer vi fram och börjar sätta ut våra spön. Vi fick ett par fäll innan vi fått ut alla spön och det var riktigt bra kondition på dem, så vi kände att det fanns potential för en riktigt fin! En 95-centimeters och 6,7 kilo och en 102-centimeters och 7,6 kilo. Vi kör alltid varannat fäll när vi fiskar tillsammans och det var min tur när det fäller på ett spö på cirka en meters djup. Vi springer dit och ser att det går rätt mycket lina, men jag väntar en liten stund med att sätta mothugget för gäddorna var lite kinkiga och vi hade missat rätt många fäll. Jag ser att fisken stannar och ska börjar veva tills jag känner kontakt men det är ingenting där så jag tokvekar i några sekunder innan det blir helt stumt och jag tror först att jag satt kroken i iskanten. Men sen brakar det lös och jag drillar i cirka 10 minuter innan den kommer in till hålet. Vi ser att det är en bättre fisk men isen är så tjock och skallen såg inte överdrivet stor ut så vi tänker att det är en 9–10-kilos. Jesper tar av sig till bar överkropp och stoppar ner hela armen till axeln och får tag på den. Upp kommer en riktigt fet pjäs och vi börjar förstå att den här är större än 10 kilo. Vi börjar hoppas på 12! När vi sedan väger den stannar vågen på 14,02 kilo och vi tror knappt våra ögon! Helt underbart, inte bara storleken och konditionen utan även att den inte hade en skada eller ärr någonstans. En drömfisk med andra ord!

Tack för storyn Gustav och grattis till den fina gäddan. Hoppas ni hinner med fler turer innan vintern släpper greppet om Västerbottens sjöar.

Läs om mer drömfiske i Fiskejournalen:

Plötsligt hände det: Triss i tolvor för David Lannetoft