ANNONS

Spännande arter att fiska på hösthavet: Rödspätta

Nu är det högsäsong för rödspätta. Följ Mattias Jonssons tips. Foto: Privat
ANNONS

Nejdå, fiskesäsongen till havs är långtifrån över. Smörj upp rullen och fila krokarna, och ge dig ut på jakt efter roliga fångster från båt och land. Erfarne havsfiskaren Mattias Jonsson från Team Isola tipsar Fiskejournalens läsare om spännande arter på hösten.

Fin dubbel: Rödspätta och skrubbskädda. Foto: Privat

Hösten är klassisk spättatid i det trålningsfria Öresund.
Från och med september och hela november ut brukar spättafisket vara bra med fallande vattentemperatur, som gör att spättan letar sig upp på lite grundare vatten mellan 8–12 meters djup.

Så gör du:
Det överlägset bästa agnet är borstmask eller sandmask, men vissa dagar kan räka vara effektivt. Fiska gärna med ett paternoster-tackel med ett släp efter pilken. Tafsarna dekoreras ofta och gärna med slang, spinnarskedar och pärlor för mer attraktion. För rödspättan gäller det att du håller botten med ditt tackel och ibland stannar upp och låter det ligga still för att ge spättan en chans att hugga.
Skrubbskädda och sandskädda är vanliga bifångster och nappfrekvensen brukar var hög under detta fiske.
Kända platser för spätta nere i Öresund är Disken, Lappen och de grundare partierna söder om Ven under hösten. För de som inte har tillgång till egen båt erbjuds det turer med turbåtar i Öresund för överkomliga priser. För den som vill testa på detta fiske brukar det finnas utrustning att hyra ombord på turbåtarna om man inte har egen.

Skitfiske på er – och glöm inte varma kläder, flytväst och god matsäck.
Här kan du läsa mer om arten Rödspätta.

Publicerad: 17 oktober 2021
Av: Anders Lundin
ANNONS