Sportfiskare ska fånga piggvar till avel

Vilket landskap representeras av en piggvar? Foto: Nicklas Kolbeck
ANNONS

Piggvarsbestånden i Danmark ska bli större och mer bärkraftiga. För att nå dit har forskare startat ett samarbete med sportfiskare, som går ut på att fisk som fångas under leksäsongen töms på ägg och mjölke. Därefter föds yngel upp och sätts ut i samma vatten som föräldrarna kom ifrån.

Om några månader leker piggvaren på grunt vatten till många sportfiskares glädje. Men bestånden är under press och runt de danska öarna Bornholm och Fyn kommer fångade fiskar att ingå i DTU-Aquas nya forskningsprojekt, i vilket ägg befruktas och utvecklas i fångenskap. När ynglena är 5-8 centimeter flyttas de från odlingstankar i Limfjorden till den vilda miljön där föräldrarna fångades. Forskning visar nämligen att piggvarar tycks trivas i sin bekanta närmiljö.
– Vi har exempel på piggvarar som inte har rört sig mer än 20-30 kilometer från det ställe där de vuxit upp, säger biologen Mads Christoffersen till Danmarks Radio.

Tanken är att projektet ska utvecklas och även innefatta utsättningar på Jyllands västkust. Insatserna bekostas av intäkter från de fiskekort som är obligatoriska vid danskt kustfiske.

Läs mer här.

Hans Hällman

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 06 February 2018
Av: Hans Hällman
ANNONS