Sportfiske – poppis bland unga!

Allt fler ungdomar vill fiska!

Sportfisket i Sverige är i stark medvind och framtiden ser ljus ut – fiske är nämligen hett bland landets unga!

Det fanns en tid då många ungdomar valde att tala tyst om sitt fiskeintresse. Annat ansågs häftigare och fiske förknippades med en äldre generation. I dag ser det annorlunda ut och rekryteringen blomstrar. Statistik visar att omkring 400 000 ungdomar har sportfiske som intresse.
Förklaringarna är nog många. Fiskets framfart på sociala medier har säkert stor betydelse och många ungdomar lägger upp egna bilder och fiskefilmer.
Att det dessutom finns kända fiskeprofiler höjer säkert också sportfiskets status bland unga.

”Det känns ju lite konstigt att få skriva autografer …”

– Att vi får komma fram i medier och har skapat ”ansikten” även i fisket. Det känns ju lite konstigt att få skriva autografer och liknande, säger fiskeguiden och profilen Håkan Fransson till SVT.

Få, om ens någon, har träffat fler fiskande ungdomar i Sverige än Sportfiskarnas eldsjäl Hans Lindqwist. Vi ber honom därför ge oss sin syn på den positiva trenden.

”Friluftsliv blir mer och mer viktigt ju mer samhället moderniseras”

– Jag träffar tusentals ungdomar i jobbet varje år och ser att intresset för fisk och fiske är jättestort. Jag tror att den största anledningen till det ökande intresset för sportfiske bland unga är hur samhället ser ut med digitalisering och stress. Sportfiske blir en kontrast till allt annat då man får naturupplevelser, avkoppling och samtidigt aktiverar sig fysiskt. Friluftsliv blir mer och mer viktigt ju mer samhället moderniseras och människor kommer ifrån naturen. Att medierna och branschen har moderniserats och att fisketävlingar finns online tilltalar barn och ungdomar vilket också spelar en viktig roll, menar han.

Läs mer om ungdomars fiskeintresse och se inslag på SVT här.

Hans Hällman