ANNONS

Stärkt skydd för hajarna

Världshavens hajar drivs till utrotningens gräns i jakten på fenor till hajfensoppa.
ANNONS

Den enorma efterfrågan på hajfenor i framför allt asien har gjort att många hajarter fiskats till utrotingens gräns. Nu kommer nya regler som ska begränsa handeln med hajfenor.

Från årets Cites-möte i Panama kommer det glädjande beskedet att det ska bli mycket svårare att handla med hajfenor. Bedömare tror att, åtminstone den lagliga, handeln ska kunna minskas med 90 procent.

Bakgrunden till de nya reglera är att, utöver att hajarna riskerar att försvinna från haven, fångas och kastas tillbaka i havet levande efter det att man skurit av deras fenor. Utan fenor så kan hajarna naturligtvis inte simma och de sjunker till botten där de långsamt tynar bort och svälter ihjäl. Anledningen till att man behandlar djur på detta vidriga sätt är att hajfensoppa är en eftertraktad delikatess och att hajfenor därmed blir en värdefull handelsvara.

Cites är konventionen om internationell handel med utrotningshotade arter av vilda djur och växter (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), en internationell överenskommelse mellan stater som trädde i kraft 1975.

Publicerad: 28 november 2022
Av: Anders Nicander
ANNONS