Storfångst av bonito

Oväntad vintergäst. Magnar Ekren hade inte räknat med ett nät fullt av bonitos när han nyligen fiskade utanför Bergen. Foto: Elin Elvsås / www.bt.no
ANNONS

En norsk fritidsfiskare fick en sensationell fångst när han i torsdags vittjade sitt nät utanför Bergen. I maskorna satt 14 ryggstrimmiga pelamider, eller bonitos som de också kallas. Fiskarna väcker både frågor och fascination, då denna exotiska snabbsimmare föredrar varma vatten och brukar undvika den skandinaviska kusten under vintern.

De senaste åren har många sportfiskare i Sverige och Norge fått uppleva urkraften hos rusande bonitos, framförallt under sensommaren och det tidiga höstfisket då vattnet fortfarande är varmt. Men Magnar Ekrens oväntade vinterfångst visar att vissa individer har trotsat den skandinaviska kylan.

”Arten har blivit allt vanligare i Norge de senaste åren, men jag kan inte minnas några observationer under vintern”

– Arten har blivit allt vanligare i Norge de senaste åren, men jag kan inte minnas några observationer under vintern, säger forskaren Otte Bjelland till Bergens Tidende.

Foto: Elin Elvsås / www.bt.no

Huruvida det rör sig om en slumpfångst återstår att se. Men skulle boniton börja övervintra i norska vatten lär den få sällskap av fler sydliga besökare.
– Det har blivit allt vanligare att fisk stannar över vintern istället för att följa stimmen söderut, säger Otte Bjelland.

Även Anders Nicander, Fiskejournalens havsfiskeexpert, förvånas över fångsten.
– Jag tycker det är väldigt intressant att en art som förväntas trivas i varmare vatten hänger i Norge i januari! Är det en tillfällighet eller är det ett resultat av mildare vintrar, undrar han.

Läs mer om fångsten i Bergens Tidende här.

Hans Hällman

 

Publicerad: 23 January 2018
Av: Hans Hällman
ANNONS