Storhugg gav gäddbad

Närkontakt. Emma firade sin storgädda med ett svalkande bad. Foto: Emma Bäcker Håkonsen

Emma Bäcker Håkonsen håller vad hon lovar – om en stor gädda högg skulle hon slänga sig i vattnet. Och visst blev det så. – Det var fantastiskt! Men min fiskekompis tyckte nog att jag var galen, hälsar hon.

Att bada med sina storfångster är inget nytt för den hängivna sportfiskaren och fiskejournalisten Emma Bäcker Håkonsen. Hon har delat vatten med både karpar och arapaimor, men det var först i förra veckan som premiärdoppet med en gädda togs.
Upprinnelsen kom redan i båten på väg till fiskeplatsen.
– Min kompis och jag skulle fiska abborre på lätta grejer i en sjö där jag visste att det fanns riktigt stora gäddor. Utan större baktanke sa jag att om någon av oss får en riktigt fin gädda så måste man bada med den. Min kompis skrattade och ingen av oss trodde nog att det skulle bli aktuellt, berättar Emma.

Men det blev det i allra högsta grad. När Emma lät sin jigg studsa ner längs en brant small det på ordentligt.

”Det var en skön känsla att hålla den i vattnet och det märktes att den hade mycket krafter kvar”

– Det var en riktig kul upplevelse på lätt utrustning. När gäddan kom in till båten var det bara att slänga sig i vattnet. Den var 111 centimeter lång och lugn och fin när den krokades av. Det var en skön känsla att hålla den i vattnet och det märktes att den hade mycket krafter kvar. När jag släppte taget gav den sig snabbt iväg med några kraftiga stjärtslag, berättar Emma.

– Får jag något stort kan det absolut bli fler bad. Kanske blir det med en abborre nästa gång.

Foto: Emma Bäcker Håkonsen

Hans Hällman