Storseger för Öresund – sandsugningen ska upphöra

Gordon P. Henriksen är glad över framgången. Foto: Anders Nicander

Under många år har både svenska och danska kommuner och organisationer kämpat för att stoppa sandsugning av Öresunds botten. Nu kommer glädjebeskedet att de äntligen lyckats.

Det hela kan inte beskrivas som annat än en storseger för havsmiljön. Sandsugningen anses förstöra oersättliga naturvärden och skapa stora, djupa och döda hål på sundets botten. Under 2016 togs exempelvis mer än 300 000 kubikmeter sand upp för att användas som byggnadsmaterial.

I Sverige har sandsugning inte tillåtits sedan 1982, men det har fortfarande exporterats hit. Ett förbud mot sandsugning skulle slå hårt mot byggindustrin, har ett av argumenten varit.

Men nu har det konservativa Folkeparti lyckats övertala den danska regeringen och miljöministern att sandsugningen ska stoppas, från Öresundsbron i söder till Gilleleje och Kullen i norr. Området ska också skyddas enligt EU:s havsstrategidirektiv.

Kungörelsen om förbudet ska läggas fram på danska Folketinget fredag 16 november. De redan givna tillstånden kommer vara svåra att dra tillbaka, men från och med 2025 kommer all sandsugning att upphöra i Öresund.

En av dem som hängett sig åt kampen mot sandsugning är Gordon P. Henriksen, specialkonsulent på Fishing Zealand. Nu får han äntligen fira framgången efter allt slit:

– Vi är många som har arbetat länge för att stoppa sandsugningen i Öresund. Sanden hämtas oftast på grunda rev som är mycket viktiga livsmiljöer för fisk och andra marina livsformer. EU: s livsmiljödirektiv är en mycket bra nyhet som bidrar till att trygga både djur- och fiskbestånd i framtiden. Det ska ju finnas något att fånga för morgondagens generationer.

Läs mer om striden här:

Sportfiskares engagemang avvärjde hot mot Öresund

Publicerad: 16 November 2018
Av: Anders Lundin