Stortorsk i södra Östersjön

Det är några år sedan sist, men nu kommer åter rapporter om stortorsk från södra Östersjön. Och vid rodret stod förstås – Ulf Stahre!
I förra veckan kunde vi rapportera om ett sanslöst torskfiske vid norska Söröya. Riktigt den nivån når inte torskfisket här hemma, men rapporterna från Ulf Stahre ger i alla fall hopp om en ljusnande framtid. På två dagars fiske bordades inte mindre än 28 torskar som vägde över tio kilo.
Det var förra helgen som MS Falken hittade rätt i vattnen söder om Abbekås. Efter en rätt klen start på lördagen beslöt Ulf att pröva ett djupt liggande vrak som inte blivit så mycket fiskat under senare år.
Det blev bingo! Gänget ombord hivade stortorsk i ett och innan kväll hade elva torskar ”över målet” synat däck. Tyngst av alla var en pjäs på 19,4 kilo som drogs av Anders Lundgren från Skivarp.
Dagen därpå var det ett danskt kompisgäng som fiskade från Falken och en ny satsning i samma område gav ett ännu bättre resultat om man räknar antal stortorskar, även om toppfisken var något klenare. Den vägde 18,9 kilo och fångades av Kim Välder.
En tillfällighet, eller kanske ett tecken på att torskbeståndet i södra Östersjön håller på att återhämta sig?
Svenne Andersson

Anders Lundgren med största torsken från den lyckade fiskehelgen i södra Östersjön.

Anders Lundgren med största torsken från den lyckade fiskehelgen i södra Östersjön.