ANNONS

Superspännande mörkerfiske efter tunga

Tungorna kommer in på mycket grunt vatten i skydd av mörkret. Foto: Anders Nicander
ANNONS

Den lite märkliga plattfisken tunga är mest känd för att vara en fantastisk matfisk. I skydd av mörkret simmar den in på knädjupt vatten längs Västkusten så vi kan meta efter den

Mete efter tunga är superspännande. Men det krävs lite tålamod när man letar efter fiskeplatser där tungorna finns. Grunda små vikar med en blandning av sand och mjukbotten tycks vara bäst. Men det måste vara nära till djupare vatten. Vid mörkrets inbrott kommer tungorna in och har man hittat en tunga kan man utgå från att det finns fler. Fisket går ut på att man vadar mycket försiktigt samtidigt som man spanar efter tungorna som ligger tätt på botten och som kan vara svåra att upptäcka. För att kunna se i det mörka vattnet behöver man en pannlampa. En del har byggt avancerade vattenkikare med inbyggda lampor. Andra fiskar med så lite grejer som möjligt. Fördelen med vattenkikare är att man kan se genom vattnet även om ytan krusar sig lite. Kör man utan krävs det att det är i princip helt vindstilla för att fisket ska funka. När man hittat en tunga ska man så försiktigt som möjligt placera agnet framför dess mun. Det kan behövas lite trugande men var försiktig så att inte du rör fisken med tacklet. Då sticker den oftast på en gång.

Få fisken kräver så lite utrustning som mete efter tunga. Man behöver vadarbyxor och en bra pannlampa men i övrigt räcker det med ett kort spö, lina krok och ett litet sänke. Vill man göra sitt tackel lättare att se kan man också sätta på en lyspärla strax ovanför kroken. Bästa agnet är sandmask som man kan gräva i sandvikarna vid lågvatten. Man hittar dem under de spagettiliknande sandhögarna som man ser på den torrlagda sanden. Annars funkar vanlig daggmask helt okej.

Anders Nicander

 

Publicerad: 25 maj 2022
Av: Anders Nicander
ANNONS