Svårare att avslöja tjuvfisket efter ål

Havs- och vattenmyndigheten tar krafttag mot det olagliga ålfisket. Och upptäcker att tjuvfiskarnas metoder har ändrats.

Den utsatta ålen tjuvfiskas fortfarande längs den svenska kusten. Hittills i år har Havs- och vattenmyndigheten beslagtagit 56 ryssjor bara i Blekinge. Men tjuvfiskarnas metoder har ändrats och fisket bedrivs nu djupare än tidigare. Dessutom göms utrustningen bättre.

Den senaste månaden har Havs- och vattenmyndigheten storsatsat på att avslöja olagligt fiske efter ål, en art som är starkt hotad. 56 ryssjor har hittills beslagtagits i Blekinge och inget tyder på att tjuvfisket har minskat. Däremot har tjuvfiskarnas metoder ändrats, så det nu är svårare att upptäcka den olagliga utrustningen. Ryssjorna göms bättre och läggs ofta djupare. Dessutom misstänker myndigheten att även annan utrustning används för att fånga den utsatta ålen.

”Flöten används inte längre i samma utsträckning”

– Flöten används inte längre i samma utsträckning. Vi har också indikationer på att man använder andra redskap, som grimgarn till exempel, säger Björn Stührenberg på Havs- och vattenmyndigheten, till SVT Blekinge.

Läs mer och se inslaget här.

Hans Hällman