Svensk uppfinning ska ge längre kast

Genväg till nya kastlängder? Foto: Svivlo
ANNONS

Med ett helt nytt bromssystem siktar Svivlo på att utveckla en multirulle som ger både längre och mer kontrollerade kast. Låter det för bra för att vara sant? – Det här är det mest spännande som hänt multirullen på årtionden, menar företagets grundare Patrik Zander.

Många förknippar kanske multirullar med trassel och korta kast. Men så behöver det naturligtvis inte vara. Modellerna utvecklas ständigt och med träning kan de flesta få grepp om tekniken.
Nu kommer det svenska företaget Svivlo med en patenterad broms som ska göra multirullarna ännu lättare att bli kompis med.

”Vi vill att alla ska kunna fiska med multirulle”

– Vi vill att alla ska kunna fiska med multirulle och med vårt nya bromssystem känns det realistiskt. Men först vill vi utveckla en rulle som ska anpassas efter den kräsna gäddfiskarens alla behov, säger Patrik Zander, som grundade företaget tillsammans med sin far Sten-Thore.

”Det ger längre kast, betydligt bättre kontroll och dessutom minskar det risken för lintrassel”

– Min far är urmakare och med sin kunskap om rörelse och finmekanik lyckades han komma på en sinnrik lösning som vi är riktigt nöjda med och som blev grunden för vår kastbroms Alphabrake. I den enklaste formen består den endast av en rörlig del och bromsen aktiveras bara när draget slutar dra i linan. Det ger längre kast, betydligt bättre kontroll och dessutom minskar det risken för lintrassel, menar Patrik.

En av flera prototyper med kastbromsen Alphabrake. Foto: Svivlo

Patrik och några av de experter som hjälper till med utvecklingen av den nya gäddrullen kan du träffa på Sportfiskemässan i Stockholm den 16-18 mars. Dessutom kommer Svivlo köra ett antal testdagar under våren för att få feedback från andra sportfiskare.

Läs mer om företaget och deras aktiviteter här.

Hans Hällman

 

Publicerad: 07 March 2018
Av: Hans Hällman
ANNONS