Svensk Energi: Självklart ska även vattenkraften miljöanpassas!

ANNONS

Kjell Jansson är VD på Svensk Energi och sa nyligen att vattenkraften bör miljöanpassas. (Foto: Svensk energi)

Kjell Jansson är VD på Svensk Energi och sa nyligen att vattenkraften bör miljöanpassas. (Foto: Svensk energi)

I en debattartikel i Dagens Samhälle den 7 februari skriver Kjell Jansson, VD på Svensk Energi, om miljöarbetet som behövs för att leva upp till EU-krav och miljöbalken. Han slår bland annat fast att vattenkraften bör anpassa sin verksamhet efter moderna miljökrav.
Uttalandet skedde i en debattartikel i Dagens Samhälle och får ses som ett trendbrott. Tidigare har Svensk Energi stretat emot med full kraft när det gäller att miljöanpassa sin verksamhet, någon man varit helt själva om i industrisverige. Nu säger alltså Kjell Jansson, VD på Svensk Energi, såhär i debattartikeln:
”Självklart ska även vattenkraften anpassa sin verksamhet efter moderna miljökrav.”
Visst, i övrigt är debattartikeln fylld av propaganda för att få fortsätta den i många avseenden miljövidriga vattenkraften utan miljöhänsyn – men om vi tillåts vara en smula ironiska… Debattartikeln kommer bemötas mer seriöst inom kort.
Läs tidigare notiser om vattenkraft.
Morgan Fihn

Vill du också att vattenkraften ska anpassa sin verksamhet till moderna miljökrav?
Tillsammans med Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, Älvräddarnas Samorganisation, Världsnaturfonden WWF, Östersjölaxälvar i samverkan och Naturskyddsföreningen, har Fiskejournalen under lång tid kämpat för att vattenkraften ska börja ta miljöhänsyn. Nu kan det bli verklighet. I oktober presenterade regeringen en revolutionerande utredning: ”Vattenverksamhetsutredningen”. Utredningen föreslår skärpta miljökrav för vattenkraftsindustrin, med målet att återfå den biologiska mångfalden i våra utbyggda vattendrag.
Därför ber vi nu dig att – tillsammans med oss och miljöorganisationerna – hjälpa till att uppmuntra våra beslutsfattare till att lagstifta för fria vandringsvägar och ekologisk hänsyn inom vattenkraften.
Skicka ett brev från vår sida Engagera Dig.

Publicerad: 09 February 2014
Av: Morgan Fihn
ANNONS