Syn som piggar upp – späckhuggare i Västerhavet!

Närkontakt med späckhuggare! Foto: Peter Grahn
ANNONS

Det rapporteras om ett sviktande fiske i Västerhavet, men det finns fortfarande några simmande glädjeämnen av stora format. Fiskejournalens förre medarbetare Peter Grahn lyckades nosa upp och fota en grupp späckhuggare förra veckan.

Peter Grahn spenderar mycket tid i båten på Västerhavet, där nyfikenheten är drivkraften och där kameran ofta är kompassen. Så här berättar han om sitt möte med späckhuggarna:

–Jag har letat späckhuggare i många år, och lyckades hitta ett gäng om nio individer i maj 2018, vilket Fiskejournalen berättade om. Då rörde det sig om en grupp om nio djur som jag följde under fem timmar i Skagerack V Måseskär. Nu var det dags igen – äntligen. Efter pinfärska tips från en yrkesfiskare, via naturfotovännen Patrik Eld, så stötte vi en grupp om minst 7 djur, därav minst tre av dem som sågs i maj2018. Vi följde dem sedan i fyra timmar, offshore, från en nivå i höjd med Bonden och norrut, där de sedan V Ramsvikslandet gick västerut på ett oljigt hav!

– Fantastiska kontakter bjöds under dagen, där ett par späckhuggare bland annat hoppsurfade i motorskummet alldeles bakom båten, och de gick under Bustern flera ggr. Och intressant nog så nöp de en liten tumlare! En kul kontrast till många mindre hoppfulla perspektiv avseende det sviktande fisket i Västerhavet, konstaterar en nöjd Peter Grahn.

Publicerad: 14 dagar sedan
Av: Anders Lundin
ANNONS