Testfiske gav kanonöring

Peter Kirkby med den skimrande silvertorpeden.

Peter Kirkby med den skimrande silvertorpeden.

En riktigt silverskimrande havsöring på 4,5 kilo blev belöningen för Peter Kirkby, när han trotsade elementens raseri för att testa lite nya fiskegrejor på Bornholm.
Peter Kirkby, dansk fiskejournalist och numera anställd av Fairpoint, drog till Bornholm i mitten av februari, med målsättningen att testa lite nya redskap.
Is i vikarna och kallt vatten där det är öppet är knappast optimalt för havsöringsfiske. Dessutom möttes Kirkby av decenniets värsta snöstorm när han anlände till ön. Vägarna var ofarbara så det var bara att krypa inomhus och invänta väderomslag.
Dagen därpå var förhållandena något bättre, men det var fortfarande duktigt kallt, både på land och i vattnet, så det var inte med några större förhoppningar som Kirkby riggade grejorna; en Viva V5-rulle och en prototyp till ett nytt 11 fots Kineticspö. Tacklet var ett Bombette-flöte med en lokalt bunden fluga på tafsen.
Efter ett par timmars fiske föll hugget vid Broens rev, nära Snogebaek på södra Bornholm. Fisken bjöd på en sagolik fajt, men till slut lyckades rutinerade Peter bärga den blanka skönheten som vägde 4,5 kilo och var 70 centimeter lång.