Tips till sommarens bonitofiske!

Lucas med en välmatad bonito utanför den halländska kusten. Foto: Lucas Eliasson

Boniton är här på sitt årliga jaktbesök och många har längtat efter att få dem på spö. Få fiskar kan nämligen mäta sig med denna minituna när det kommer till fart och kampvilja. Här kommer Lucas Eliassons bästa tips på hur de fångas på fluga!   

Lucas ser fram emot årets bonitosäsong, som på flera håll redan är igång.
– Ja, det fångas en del mindre fisk runt kilot nu. Bua är ett bra ställe, liksom utanför Ringhals. Snart kommer nog även de större fiskarna och dem vill man inte missa, berättar han.

Boniton påminner på många sätt om makrillen och jagar ofta i ytan. Därför är flugfiske ett effektivt sätt att lura dem till hugg.

”Spöt ska gärna ha lite ryggrad. Det behövs när boniton sticker iväg”

– Absolut, och oavsett om du spinn- eller flugfiskar så rekommenderar jag relativt lätta grejer. Men visst, fisken är otroligt stark för sin storlek och kämpar hårt så det gäller att ha utrustning som klarar det. Ett flugspö i klass 6-8 med snabb aktion är lagom och ofta funkar samma utrustning som gäller under havsöringsfisket. Spöt ska gärna ha lite ryggrad. Det behövs när boniton sticker iväg, berättar han.

Foto: Lucas Eliasson

Var i vattnet boniton jagar kan bero på vädret, och Lucas föreslår därför att man har med sig dubbel linuppsättning för optimalt fiske.
– Soliga högtrycksdagar går fisken ofta ytligt och då funkar intermediatelinor bäst. Kör med långa tafsar, gärna 12 fot med någon meters förlängning. Är det däremot blåsigt eller hög sjö funkar sjunklina bättre. Gärna sjunk 5 eller snabbare för att komma ner fort och fiska av effektivt. Man kan då köra med något kortare tafs och gå upp lite i tjocklek. Tafs i flurocarbon funkar fint och jag brukar variera tjockleken mellan 0,26- 0,30 mm, berättar han.

Foto: Lucas Eliasson

Boniton kan fiskas från land men Lucas föredrar båt, eftersom fisken då blir lättare att hitta.
– Lugna dagar med båt i solsken kan man drifta med strömmen eller långsamt köra runt i området för att se om man kan hitta fisk. Man kan se skimrande bonitos som simmar nära ytan om man har tur.  Har man möjlighet att stå högt i sin båt så har man chans att upptäcka bonitostimmen ännu bättre, berättar Lucas.

Med ett ekolod kan man följa vattnets temperaturväxlingar, vilka har betydelse för bonitofisket. Som ni ser är det varma temperaturer som gäller! Foto: Lucas Eliasson

Hur flugan ska tas hem diskuteras en del. Lucas själv brukar föredra ”havsöringstempo”.

”Får jag en känning i linan så ger jag flugan lite mer fart. Det brukar locka fisk till att attackera på nytt och bestämt ta flugan!”

– Ofta drar jag hem 50 centimeter i varje drag i en halvsnabb takt. Får jag en känning i linan så ger jag flugan lite mer fart. Det brukar locka fisk till att attackera på nytt och bestämt ta flugan! Men jag vet att andra tycker att man ska stressa hem flugan så fort det går, och gärna sätta spöt i armhålan och dubbeldra linan. Man får väl helt enkelt prova sig fram för att hitta sin egen teknik, föreslår han.

Foto: Lucas Eliasson

Boniton har kommit till västkusten för att jaga fisk vilket speglar Lucas betesval.

”Ett bonitohugg känns i hela kroppen och en krokad fisk vill man inte tappa!”

– Både flugor och drag ska likna betesfisk. Baitfishflugor är därför ett säkert val som jag ofta förlitar mig på. Storlekar mellan 6-14 centimeter brukar fungera bäst. Färgerna får gärna vara naturliga och mina favoriter är olivgrön, vit och blå/lila. Krokarna ska vara ganska stora och måste framförallt vara sylvassa. Ett bonitohugg känns i hela kroppen och en krokad fisk vill man inte tappa!

Foto: Lucas Eliasson

Vi tackar Lucas för tipsen och hoppas att de kan hjälpa många att fånga fler och större bonitos i sommar!

Lucas är en mångsidig flugfiskare som driver Flugfiskebloggen. Den kan du följa här och här.

Hans Hällman

Publicerad: 30 July 2017
Av: Hans Hällman

Intressanta fiskeprylar från vår butik: