ANNONS

Tjuvjakten på ålen fortsätter – lär dig mer om den mytomspunna fisken!

Ålen är akut hotad men tjuvfiskas ändå. Foto: Sebastian Hemberg, Havs- och vattenmyndigheten.
ANNONS

I början av september påträffades flera illegala ålryssjor kring Blekinge, som innehöll 129 levande ålar. Den får helt enkelt inte vara i fred, den eftertraktade och mytomspunna ålen. Vi tipsar nu om podden Landet, där du får lära dig mer om fisken.

De senaste fem åren har Havs- och vattenmyndighetens fiskerikontrollanter tagit upp och förverkat över tusen illegala ålryssjor. Ålen är akut hotad och får bara fiskas av dem som har tillstånd. De aktuella ålarna fick friheten åter, och de goda nyheterna är att myndigheternas ökade bevakning inneburit att tjuvfisket verkar minska i dessa områden. Här kan du läsa mer om det.

Men hur ska man som konsument veta om ålen man köper är lagligt fiskad? Och varför tillåts fiske om arten är hotad? I podden Landet får du svar på bland annat dessa frågor, där det pratas om förutsättningarna för ålen och det svenska ålfisket.
Medverkar gör exempelvis Håkan Wickström från SLU och Sofia Brockmark från Havs- och vattenmyndigheten.Förmodligen är åldödligheten i kraftverkspassager lika stor som insjö- och kustfisket. Så där finns väldigt mycket åtgärder kvar att göra.
– Förmodligen är åldödligheten i kraftverkspassager lika stor som insjö- och kustfisket. Så där finns väldigt mycket åtgärder kvar att göra, konstaterar Håkan Wickström.
Här hittar du podden!

Publicerad: 12 dagar sedan
Av: Anders Lundin
ANNONS