Tobias tuffa kamp – fångade drömkarp med flugspö

Plötsligt föll allt på plats för Tobias Mattson, och han kunde fånga storkarpen med flugspöt. Foto: Privat

Att fiska karp med flugspö är en sysselsättning som sätter utövaren på prov. Det kan Tobias Mattsson intyga, som lyckades landa en drömfisk efter mer än en timmes hård kamp.

Det är tredje året som Tobias Mattsson från Göteborg fiskar karp på fluga, och det är uteslutande sightfiske som gäller. Det ligger många timmar bakom varje fisk. Det handlar om att vänta in rätt läge, smyga och presentera flugan perfekt.

Så här berättar han om dagen då han då allt äntligen föll på plats. Det hela utspelade sig på en plats där han två veckor innan hade bränt en stor karp på en torrfluga efter 20 minuters kamp, då flugan tappade sitt fäste:

– Jag sitter i det höga gräset i en liten vik dit jag smugit i position. Här kommer ofta karparna in under födosök, på väldigt grunt vatten. Ska precis resa mig upp och gå, då glider han in, el grande. Hukar mig snabbt och skickar ut flugan, en nymf, andra utlägget sitter perfekt. Karpen suger in den när den dalar ner framför nosen. En knapp spölängd ut! Krokningen sitter, karpen vänder på en femöring och det blir en rejäl svallvåg! Första rusningen går långt ut på backingen. De följande 50 minuterna blir en episk dragkamp där fisken försöker flera fula knep för att gå loss.

Inte mindre är sju gånger går den långt ut på backingen och därutöver minst fem gånger med hela fluglinan. Dessutom ett stort antal rusningar mellan 10–15 meter. Tobias fightar den så hårt han bara vågar, med låga spövinklar samt väldigt hård broms.

– Efter över en timme får det bära eller brista. Jag sätter full jäkla press! Jag räknar med att mitt flugspö i glasfiber ska explodera när som helst, eller att linan ska smälla av! Fyra gånger får jag in fisken på grunt vatten och det är knappt att jag kan bryta in honom. Men jag löser inte håvningen på egen hand. Jag ropar på assistans av en person i närheten och då sitter håvningen tillslut. Att det gick vägen på ett klass 5 spö i glasfiber, på 0,20 milimeters tafs känns helt overkligt. I famnen håller jag en väldigt vacker spegelkarp med lysande guldbuk. Med närmast oändliga kraftreserver, starkaste fisken jag fightat i svenska vatten, konstaterar Tobias Mattson.

Det blev ett perfekt avslut på semestern – och såklart ett fiskeminne för livet.

Läs även om jättekarpen Luna:

Jättekarpen Luna lever – och gav Graberg sitt livs fiskepass