Toppenbeslut för Testeboån – kommunen vill riva ut kraftverken

Laxbestånden växer i flera av norrlandsälvarna. Foto: Getty Images

Testeboåns öde följs av många sportfiskare, eftersom den har blivit en symbol i kampen för att väcka liv i ödelagda fiskevatten. Beståndet av lax börjar långsamt att återhämta sig efter att ha varit helt utslaget, och nu kommer nästa glädjebesked.

Det är politikerna i Gävle som meddelar att man i kommunstyrelsen tagit beslutet att gå vidare med planerna på att köpa och riva ut vattenkraftverken i Testeboån mellan Strömsbro och Åmot. Det är ett stort steg mot att skapa fria vandringsvägar för fisken från havet till Ockelbo, och en nödvändig förutsättning för att både stammen av havsöring och lax ska kunna blomma ut.

Det handlar om kraftverken i Strömsbro och Oslättfors i Gävle kommun och Åmots bruksdamm och Bresiljedammen i Ockelbo kommun. Planen är att det hela ska finansieras via Vattenkraftens miljöfond.
– Det finns en del stöd att få till att göra de här utrivningarna för att öppna för fria fiskvandingar och en bättre naturmiljö”, säger Jörgen Edsvik (S) kommunalråd i Gävle, till Sveriges Radio.

Publicerad: 09 February 2022
Av: Anders Lundin

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Abu Garcia Venturi 1002 MH haspelspö 10' 15-50 g
Rek. 1059 kr 699 kr 629 kr Du sparar: 70 kr