Tranås Energi om Långfors kraftverk

Niklas Johansson, VD på Tranås Energi.

Den 1 september i år drogs en kampanj igång för att få Östersunds kommun att hålla fast vid det demokratiskt fattade beslutet att ta bort det småskaliga kraftverket i Långforsen i Nedre Långan, en sträcka som är skyddad mot vattenkraftsutbyggnad i miljöbalken. Nu kommenterar Tranås Energi projektet.

Kampanjen som går ut på att stötta Östersunds kommun i sitt beslut att Långfors kraftverk ska rivas ut och att inget nytt kraftverk ska byggas på platsen engagerar tusentals människor. Östersund är majoritetsägare av Jämtkraft AB, som är företaget som vill bygga det nya kraftverket på platsen. Tranås Energi är ett annat kommunägt företag med en del småskaliga vattenkraftverk i sin ägo. De två företagen Jämtkraft och Tranås Energi har en del likheter, men det är också mycket som skiljer dem åt. Tranås Energi fick år 2012 det första diplomet utdelat till ett kraftföretag någonsin från Älvräddarnas Samorganisation för att man på eget bevåg har åtgärdat och åtgärdar samtliga sina kraftverk och dammar med väl fungerande fiskvägar. Jämtkraft däremot har alltid varit i fokus för Älvräddarna för att de tvärtom alltid varit helt emot miljöåtgärder på frivillig väg.
Fiskejournalen ringde till Niklas Johansson, VD på Tranås Energi, för att ställa lite frågor om deras arbete och hur de skulle agerat i den situation som Jämtkraft befinner sig i, med en massiv opinion mot byggandet av ett nytt kraftverk i snart 20 år i detta Natura 2000-område.
– Nu har inte vi något kraftverk i en i miljöbalken skyddad sträcka, men jag menar att ett sådant skydd ska beaktas och respekteras. Vi som företag måste ju givetvis vara affärsmässiga, men i det konceptet ligger också att vara ödmjuka och att lyssna på opinioner och andra intressen som till exempel miljövård, säger Niklas.

Tranås Energi har sedan de inledde arbetet med biotopåtgärder i sina kraftverk fått en stadig tillströmning av kunder…

Tranås Energi har sedan de inledde arbetet med biotopåtgärder i sina kraftverk fått en stadig tillströmning av kunder och Niklas sticker inte under stol med att miljöarbetet faktiskt gynnat dem ekonomiskt också. Vad tror då Niklas om Jämtkrafts agerande ur ett rent affärsmässigt perspektiv?
– Jag kan inte uttala mig om Jämtkrafts förutsättningar och överväganden. Det får de göra, men spontant har jag svårt att se att det skulle attrahera vare sig kunder till Jämtkraft eller besökare till regionen när det nu är en sådan massiv opinion mot bygget av detta lilla kraftverk, menar Niklas.
Vi hoppas naturligtvis att även du skickar brevet och stöttar oss i kampen för ett kraftverksfritt Långfors. Här hittar du brevet som du enkelt skickar iväg till AnnSofie Andersson, kommunalråd i Östersunds kommun.

Publicerad: 04 November 2015
Av: Anders Holm