Trippel glädje när pappa och söner fångade drömstör

Teamwork! David, Johannes och Patrik Thollander med den enorma stören. Foto: Privat

Delad glädje är dubbel glädje, och ibland trippel glädje. Patrik Thollander och sönerna David och Johannes kommer att ha ett gemensamt fiskeminne för livet, när de fångade en stör över drömgränsen 3 meter.

Patrik Thollander befinner sig just nu i Nordamerika, där han hade planerat in både några jobbmöten och lite semester. Med på resan fanns även sönerna David och Johannes, och i torsdags åkte de upp till British Colombia för en guidad störfisketur på Fraserfloden.

– Jag har tidigare fiskat där efter stör så min dröm var om mina pojkar skulle kunna få varsin stör, berättar Patrik för Fiskejournalen.

Och drömmen blev verklig, på ett sätt som de inte hade kunna föreställa sig.

Här kommer berättelsen om hur de fångade drömstören, som till och med fick fiskeguiden att häpna:

”Fisket började dåligt och efter 3,5 timmar på floden hade vi inte fått någon fisk, om än flera hugg. Sedan började det hetta till. Först fick min ena son upp en stör på cirka 150 cm, därefter fick min son upp en stör på 217,5 cm och drygt 80 kilo enligt tabellen. Därefter var det min tur vid spöna och jag fick en på cirka 130 cm. Strax därefter fick min ena son en till på cirka 130 cm.

Fisket lugnade sedan ned sig och vi bytte plats. På ekolodet kunde vi se två stycken gigantiska fiskar på ekolodet ungefär 100 meter nedströms var vi ankrade. Efter bara cirka 5 minuter klev det på en enorm fisk som visade upp sig två gånger där hela fisken var uppe i luften. Hård fight, cirka 15 minuter, och min son David landade en stör på 250 cm och drygt 120 kilo enligt tabell.

Därefter fick vi uppleva något som förmodligen få människor får förmånen att uppleva. På ett av de stora laxhuvudena så formligen slets spöt ned när en stor stör tog betet. Min son Johannes följde guidens instruktioner och väntar med mothugg, eller snarare vevar då vi körde med cirkelkrok. Helstumt efter ett halvt vevtag. 3–5 sekunder går. Därefter stiger en sjukt stor fisk bara rakt upp i luften, cirka 30 meter bakom båten. Guiden bara skriker rakt ut. Mina grabbar och jag likaså. Guiden drar förstås upp ankaret för att kunna följa fisken men innan det är klart är minst 100 meter lina ute. Fisken går inte att stoppa. Vi driftar med strömmen och varvar sedan drillen med cirka 5 minuter vardera då guiden är tydlig med att en sådan stor fisk kan ingen landa själv. Guiden instruerar på ett fantastiskt sätt och flyttar hela tiden båten så vi kan ge press på fisken. Två stycken står hela tiden med utrustningen, en håller i spöet med fightingbältet och den andra hjälper till att pumpa. Den tredje vilar.

Efter cirka 35 minuter är fisken klar för landning och det är dags för mätning. Guiden mäter fisken med vår hjälp och den är precis över drömgränsen 10 fot eller 3 meter, närmare bestämt 302,5 centimeter med en omkrets på 122,5 centimeter! Då fisken är så rund uppskattade guiden vikten till att väga mer än vad tabellen anger, cirka 272 kilo enligt tabellen. Denna fisk hade ingen tag och hade således aldrig blivit fångad tidigare och var 80-90 år gammal, det vill säga född innan andra världskriget”

– För mig som pappa var förstås detta en obeskrivlig glädje men jag tror att den flöden är ännu större för mina två pojkar. Guiden Braeden från guideföretaget Bluewater Rockies berättade att det fanns andra guider som guidat 15 år på Fraserfloden som aldrig fångat stör över 10 fot. Efter det avslutade vi fisket. Innan Braeden och mina grabbar skiljdes åt sade han att vi absolut borde köpa en lott …

Fiskejournalen håller med. Köp en lott – även om ni redan haft tillräckligt med tur för ett bra tag framöver!