Trollingbåt fick decihugg

Det är inte så ovanligt att laxtrollare får dubbelhugg, eller till och med trippelhugg. Men tio på en gång…? Vad kallar man sånt – decihugg kanske?
Laxen uppträder aldrig i stora stim, men ofta i grupper, från ett fåtal individer till ett dussintal. Det är detta som är förklaringen att många, många händelselösa trollingtimmar kan förbytas i febril aktivitet när flera laxar hugger samtidigt.
Därför hör vi rätt ofta talas om dubbel- och trippelhugg. Ja, till och med om quadrupelhugg som när Arne Carlsson krokade och landade fyra laxar utanför Karlshamn i början av 1990-talet. Men att tio fiskar hugger på en gång – det är nästan för bra för att vara sant.
Ändå var det vad som hände bornholmske trollingveteranen Flemming Snowman och hans kompisar häromdagen. Tolv beten var i vattnet, det blev hugg på tio av dem. Alla fiskarna kom upp på däck. En var en torsk, övriga nio var laxar, varav de tre största vägde 10,9, 10,3 och 9,9 kilo.
Den osannolika historien berättas av arrangörerna av Trolling Masters Bornholm och avsikten är förstås att understryka att det finns lax vid Bornholm. Samtidigt passar dom på att påpeka att 188 båtlag är anmälda till årets tävling, att man sätter stopp vid 300 och att sista anmälningsdag är den 10 april. Mer info hittar du här.
Svenne Andersson

Flemming Snowman, längst till höger, och hans kompisar med den enastående laxfångsten.