ANNONS

Trollingfiske begränsas – men för Petter räcker det med en lax

Petter Larsson får fortsätta att trolla efter storlax i Östersjön – med skillnaden att han bara får spara en fisk per dag. Foto: Privat
ANNONS

De nya reglerna för laxfiske i Östersjön får både kritik och applåder. Bland dem som berörs mest är trollingfiskarna, där det införs en fångstbegränsning på en odlad lax per person och dag.

EU:s ministerråd valde att följa Internationella havsforskningsrådets rekommendationer om att fasa ut yrkesfisket till havs, då detta sker på blandade bestånd från olika älvar. Totalt handlar det om en minskning av laxkvoten med 32 procent.
Stiftelsen för Östersjölaxen kallar det hela för en stor seger, och med förhoppningen att det ska vara ett trendbrott. Även Sportfiskarna välkomnar beslutet, med tillägget att fisket efter den odlade laxen inte bör begränsas till en individ per dag. Det ska nämnas att det redan är förbjudet att spara vild lax i Östersjön för fritidsfiskare.
– Det är positivt att vi nu ser en utfasning av mängdfångande laxfiskeredskap ute till havs, något Sportfiskarna har arbetat för i flera decennier. Samtidigt anser vi att den kompensationsodlade laxen är en resurs som ska kunna nyttjas i högre grad och inte begränsas till en fisk i trollingfisket, säger Sportfiskarnas generalsekreterare Sten Frohm, på deras hemsida.

Det finns alltså aktörer som hoppades att förslaget med en fiskare dygn inte skulle vinna laga kraft, med motiveringen att det kan slå hårt mot exempelvis fiskeguider och andra näringar kring trollingfisket.
En trollingfiskare som ändå accepterar de nya reglerna är Petter Larsson från Kristinehamn. Han befarade att det skulle bli ännu strängare regler kring var det skulle vara tillåtet att trollingfiska.
–  De regler som gäller nu har jag inga problem med. För min egen del så tycker jag inte Östersjöaxen är god, utan jag åker till dit för att jaga en lax över 20 kilo, som står överst på min önskelista, säger Petter till Fiskejournalen.

Hur ser du på trollingens framtid i Östersjön utifrån de nya reglerna? Tror du att man exempelvis vågar investera i ny båt och annan utrustning om man bara får ta en lax?
–  Det finns nog många som inte gillar det nya. Hoppas de flesta tänker typ som mig, att trolling är själva grejen. Laxen är en bonus! Jag fiskar inte för att fylla frysen, även om jag gärna tar hem en lax för att avnjuta en god fiskmåltid, resonerar Petter.

Förresten, hur nära har du kommit din drömfisk i Östersjön?
– Jag fick en på 17,15 kilo för två år sedan, säger Petter Larsson som alltså kommer fortsätta jaga 20-plussaren i Östersjön.
Här på Sportfiskarnas hemsida kan du läsa mer om kvoterna, och deras kommentar kring respektive art.

Publicerad: 3 dagar sedan
Av: Anders Lundin
ANNONS