Tuffa förutsättningar — med aldrig omöjligt

Snö och vinter gör att man får kämpa lite extra för att lyckas med havsöringfisket. Foto: Anders Nicander

Det ser ut att bli en bister start på årets havsöringfiske på Västkusten. Vintern har forfarande inte släppt taget vilket säkerligen kommer att avspegla sig i fisket.

Första april är en större helgdag än julafton för tiotusentals sportfiskare i Sverige. Efter sex månaders fredning är det åter tillåtet att fiska havsöring från Kullens fyr till norska gränsen. Till skillnad från andra kustavsnitt har ansvariga myndigheter bestämt att vi inte ska få fiska havsöring under vintern. Det kan vara svårt att förstå logiken bakom denna regel. Söder om Kullens fyr och längs den skånska sydkusten är det tillåtet att fiska från den första januari.

Men premiären är också mycket älskad och de flesta har nog redan planerat för första april som dessutom infaller på en lördag i år.

Kallt vatten och, som det ser ut i skrivande stund, nordostliga vindar och snö gör att man får tänka lite annorlunda. De flesta havsöringfiskare brukar hålla sydvästlig vind och lätt grumligt vatten som de bästa förhållandena. Nordostlig vind gör att vattnet blir väldigt klart och kylan tränger ner i vattnet. Fisken blir skygg och mindre aktiv.

Sök varmare vatten..
Vattentemperaturen i havet varierar kraftigt. Särskilt tydligt är detta i Bohusläns skärgård. Det kan skilja flera grader från en plats till en annan och fisken väljer nästan alltid det lite varmare vattnet under tidig vår. Strömmar och vind styr till viss del vattentemperaturen och det är en mycket god idé att ha termometer i fiskeväskan. Fiskar du vid en udde kan du nästan utgå ifrån att det är varmare vatten på ena sidan. Skiner solen så värms det grundaste vattnet upp snabbast och ibland kan man hitta havsöringen på par ett par decimeter djupt vatten.

…och pålandsvind

Pålandsvind är väldigt ofta en avgörande fortsättning för bra fiske längs kusten. Vinden skapar liv i vattnet och ofta förflyttas de varmare vattenmassorna mot land. För många år sedan fiskade jag vid Stenungsön i Stenungsund på premiären. Det var soligt och skönt i lä men en isande kall nordostlig vind gjorde att nästan alla fiskare stod där det var skönast att fiska och kammade noll. Ett gäng tjejer och killar som såg ut att mer vara klädda för en dag i stan passerade och gav sig ut på pålandssidan. Efter någon timma kom de tillbaka till synes helt blåfrusna men med en silverblank öring på närmare tre kilo i en grenklyka. Det blev stor uppståndelse när alla ville titta och fråga. Det visade sig att de hade haft ett helt fantastiskt fiske i den svinkalla vinden men att de nu, utan ens långkallingar under jeansen, inte stod ut längre. Men de hade sökt fisken där den rimligtvis borde vara och lyckats.

Fiska långsamt

Oavsett om man fiskar fluga eller med spinn måste man anpassa hastigheten på betet efter rådande förhållanden. Är vattnet bara några få grader varmt bör man fiska mycket långsamt. Med fluga kan man fiska nästan hur långsamt som helst om man bara använder en flytlina. För spinnfiskare gäller det att välja rätt bete. Vissa drag är gjutna i ett stycke metall vilket gör att de sjunker snabbt. Ett bete i plast eller en bred lätt sked i plåt sjunker betydligt långsammare och kan därför fiskas hem i lägre hastighet.

Publicerad: 29 March 2023
Av: Anders Nicander