ANNONS

Tunggung på Lofoten – kan bli rekordår för kaffetorskar

Douglas Dahlberg med en bjässe från Lofoten. Foto: Privat
ANNONS

Mycket talar för att det blir en kanonsäsong för skreifisket. Yrkesfiskarna på Lofoten räknar med ett rekordår med antalet kaffetorskar, alltså över 30 kilo, och svenske Douglas Dahlberg befinner sig mitt i smeten.

Redan har yrkesfiskarna fångat fler 30-kilostorskar än det tidigare rekordåret vid samma datum, vilket såklart sprider sig i sporfiskekretsar. Douglas Dahlberg på Nordic Sea Angling förklarar här vad det hela handlar om:

– Grejen med skrei är ju att det är fisk som kommer in mot kusten för att leka. Under vägens gång följer fisken efter betesfisken och käkar upp sig mer eller mindre hela tiden på väg till lekområdena, därav riktigt kul att fiska på, eftersom de är superaggressiva. Betesfisken lodda (nors) som är huvudfödan för skreien under denna tiden, samlar upp sig i riktigt stora stim och är en förutsättning för en lyckad lek för skreien. De enorma mängderna fisk som kommer in går i olika stötar och det rör sig ofta om liknande storlek i vissa omgångar med fisk. I ett område där jag befinner mig nu, kring Nappstraumen på Lofoten, så är det ett extremt utbyte på fisk från dag till dag, berättar Douglas Dahlberg.

Han själv fick drilla en fisk på 27 kilo och 136 centimeter under torsdagen, vilket såklart får det att vattnas i munnen på många havsfiskare.

– Vi hade egentligen inga mängder fisk i det området vi fiskade, men vi såg riktigt fina fiskar i mellanvattnet på ekolodet, så till slut lyckades jag prickskjuta en kanonfisk. Vi har ju sett under åren att vissa år är det mer stor fisk som kommer in, och än så länge har vi bara börjat, så vi håller tummarna för riktigt, riktigt många stora torskar inom de närmaste veckorna här nu.

Vad är då ditt bästa tips för att fånga de riktigt stora exemplaren?

– Det är att inte fokusera på de största kompakta stimmen, ska du ha de absolut största så kommer de ofta simma individuellt eller i mindre grupper, så sök mycket och fiska på enstaka ekon!

Läs även om detta:

https://wp.fiskejournalen.se/kan-folke-ryden-ryta-till-sa-att-makten-vaknar/

Publicerad: 06 March 2020
Av: Anders Lundin
ANNONS