Tysk sportfiskare fångade stör

Tyske sportfiskaren Andreas Schmidt blev minst sagt häpen när han upptäckte vad som huggit på hans metetackel – en stör på nästan 45 kilo!
Andreas Schmidt metade från piren i Friedrichsort, stax söder om Kiel. Målsättningen var att fånga flatfisk eller torsk, men den som plockade upp agnet var i stället en välvuxen stör på 45 kilo och 130 centimeter, berättar Fisch und Fang.
Som tur var, med tanke på den rätt klena utrustningen, bjöd stören inte på någon våldsam kamp. Troligen var kämpaglöden nedsatt av det kalla vattnet och det faktum att stören hade en kraftigt demolerad stjärtfena. Kanske hade stören kommit ivägen för en fartygspropeller, tror biologerna. De konstaterade också att det inte var någon stör från projektet i floden Oder, utan att det troligen rör sig om en rymling från någon störodling i Ryssland.
Under senare år har det fångats flera störar i södra Östersjön och ursprunget för de flesta verkar dunkelt. Den stör som en yrkesfiskare fick vid Öland förra året (bilden) tillbringar nu sina dagar på Universium, just eftersom ursprunget var oklart.
Svenne Andersson

Den här stören fångades i fjol utanför Öland och tillbringar nu sina dagar på Universeum i Göteborg. (Foto: Universeum)

Den här stören fångades i fjol utanför Öland och tillbringar nu sina dagar på Universeum i Göteborg. (Foto: Universeum)