Unik film på fiskar i djupet

En djuphavsmarulk I parningstagen. Foto: Rebikoff Foundation
ANNONS

Två personer i en miniubåt fick nyligen syn på något märkligt utanför Azorernas kust och satte på kameran. Resultatet blev en helt unik film på två djuphavsmarulkar som parar sig.

Vår kunskap om livet i djuphaven är högst begränsad. Många fiskar i det kolsvarta djupet återstår att upptäcka – och andra har endast hittats döda. Men den tekniska utvecklingen är på god väg att öka förståelsen för alla märkliga livsformer som patrullerar havens djup.

Under en resa ner till 800 meter utanför Azorernas kust stötte Kirsten och Joachim Jakobsen på en djuphavsmarulk, vars tentakler lyste upp de mörka vattnet för att locka till sig byten.
När deras farkost kom närmare och började filma visade det sig att det faktiskt var två fiskar framför linsen. Honan med det stora gapet hade nämligen en liten fripassagerare på buken. Det var en leksugen hane som hade bitit sig fast i honan för att para sig.
I själva parningsakten – som hör till djurvärldens mest märkliga – får hanen näring genom honans blodomlopp. I utbyte bidrar han med spermier. När dessa har släppts blir han långsamt upplöst i honans kropp.

Att detta nu fångats på film är helt unikt och har redan väckt forskarnas förtjusning.

Läs mer om den sensationella filmen här.

Hans Hällman

Publicerad: 19 August 2018
Av: Hans Hällman
ANNONS