Uppåt för laxen i Råneälven – dubbelt så många steg

Laxen trivs i den outbyggda Råneälven.

Nej, det har inte varit någon toppensäsong i Norrbottens laxälvar. Klent fiske, lågt vattenstånd och höga temperaturer. Dessutom relativt små laxvandringar. Men det finns undantag som går mot strömmen. Råneälven uppvisar mycket förhoppningsfulla siffor.

Vid räknaren i Gunnarsbyn har 4 200 laxar passerat, vilket är mer än dubbelt så många som i fjol. Medelvärdet är på drygt 1700 laxar.

– Det är ingen hundraprocentig siffra eftersom man använder ekolodsräknare men helt klart är det en kraftig ökning, säger Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent vid länsstyrelsen, till Norrländska socialdemokraten.

Tidningen rapporterar också om dystra siffor för några av Norrbottens övriga älvar med vild laxstam. Räknaren i Kattilakoski i Torneälven har exempelvis noterat 46 000, vilket är klart under medelvärdet på 54 000, och i Sikfors i Pite älv har bara drygt 1 400 laxar passerat.

Däremot tyder det mesta på att Norrbottens vattendrag varit förskonad från dödliga vattentemperaturer, eftersom antalet rapporter om sjuka och döda laxar har varit väldigt få i jämförelse med södra och mellersta Sverige.

Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent.

Se filmen om Råneälven!