Ut och fiska – men var extra försiktig med fisken!

Tänk på att vara kvicka med fiskarna om ni ska släppa tillbaka dem. Foto: Knuts Conny
ANNONS

Ska du ut och pimpla under julledigheten? Då är du inte ensam. Mellandagarna är en av årets fiskehögtider. Men det är inte så roligt för fisken att komma ut i minusgraderna, så tänk till över hur du hanterar den.

Självklart är det inte fel att unna sig en matfisk ibland, speciellt inte om du fiskar i ett vatten som tål ett uttag av fisk. Däremot så gäller andra förutsättningar kring catch-and-release under vintern, och i synnerhet om det är minusgrader och blåst. Om du ska behålla fisken så ska den naturligtvis avlivas så snabbt som möjligt, för att undvika att den plågas. Om du inte vill behålla fisken och ska släppa tillbaka den så måste du vara extra kvick.

Fiskar är överlag mycket känsliga för uttorkning, så försök att göra fiskens tid i luften så kort som möjligt. Om det är kallt så ska du helst inte ens ta upp den ur vattnet alls, eftersom den tunna vattenhinnan som täcker fiskens ögon riskerar att frysa, med följden att fisken kan bli blind. Om det dessutom blåser så riskerar den att få köldskador extra snabbt, och det kan handla om sekunder. Bästa sättet är alltså att avgöra redan innan du drar upp fisken över ytan om du ska behålla den, annars är det bästa att försöka kroka av den nere i pimpelhålet.

Införskaffa gärna en lång och rostfri tång – såvida du inte fick en i julklapp!

Trevlig ledighet önskar Fiskejournalen – och tack på förhand för att ni är rädda om våra vänner under ytan!

Visste ni förresten att fisketomten bor här:

Fisketomten bor i Ålesund – Falklind mötte honom

 

 

 

Publicerad: 22 December 2018
Av: Anders Lundin
ANNONS