Vackra hydror bränner badare på västkusten

Den lilla medusan Gonionemus vertens bör betraktas på avstånd - för tentaklerna är laddade med brännande gift. Foto: Björn Källström / Göteborgs Maronbiologiska Laboratorium

Har du nyligen bränt dig i havet utan att se någon manet? I så fall kan du ha träffat på den lilla hydran Gonionemus vertens som lokalt tycks stortrivas på den svenska västkusten. Årets höga temperaturer kan få den att föröka sig i våra vatten, menar marinbiologen Björn Källström.

Visst är den vacker, den lilla medusan av hydroiden Gonionemus vertens. Men i likhet med andra nässeldjur har den förmåga att brännas – och just den här arten kan göra riktigt ont.

”Det brände till ordentligt. Jag fick stora, röda märken på kroppen”

– Det brände till ordentligt. Jag fick stora, röda märken på kroppen, berättar marinbiologen Björn Källström från Göteborgs marinbiologiska laboratorium.

Björn visar upp sina brännmärken från snorklingen på Tjörn. Foto: Björn Källström

Björn ringdes i veckan upp av en orolig badare på Tjörn som hade bränt sig utan att kunna se någon manet i vattnet. Redan då misstänkta Björn att det kunde röra sig om Gonionemus vertens, vilket också bekräftades så fort han gått i vattnet. Det tog inte lång tid innan han fångat in ett stort antal medusor  – och själv blivit bränd.

”De kan vara svåra att se”

– De kan vara svåra att se. Men jag tycker inte att man ska vara rädd för att bada. Den här arten trivs i direkt närhet till ålgräs i skyddade vikar, och där badar man vanligtvis inte, säger Björn Källström till Fiskejournalen.

Foto: Björn Källström / Göteborgs Maronbiologiska Laboratorium
Foto: Björn Källström / Göteborgs Maronbiologiska Laboratorium

Arten Gonionemus vertens , som illhör gruppen klängmaneter, klassas som främmande i Sverige och värmen på västkusten har verkligen varit gynnsam.

”Vi tror inte att de har fortplantat sig i svenska vatten tidigare med det lär de göra i år”

– Arten har setts i Sverige tidigare men den höga temperaturen har fått den att stortrivas i vissa vikar. Jag såg allt ifrån halvcentimeterstora exemplar till några som var över två centimeter. Vi tror inte att de har fortplantat sig i svenska vatten tidigare med det lär de göra i år, menar Björn Källström.

Läs mer om dessa klängmaneter här.

 Hans Hällman

Publicerad: 04 August 2018
Av: Hans Hällman