Vändning om vattnet – 200 miljoner kronor satsas

Nu läggs det 200 miljoner mer på vattenvård. Foto: Pontus Larsryd

Miljöminister Isabella Lövin har presenterat ett innehåll i vårbudgeten som säkerligen får många vattenvänner att dra en lättnadens suck. Regeringen väljer nämligen att lägga 200 miljoner kronor på svenska våtmarker.

Både sportfiskare, andra naturvänner och myndighetsföreträdare riktade skarp kritik mot Moderaternas och Kristdemokraternas höstbudget, där 300 miljoner kronor för våtmarksinsatser ströks.

Nu korrigeras detta, meddelar Miljöpartiets Isabella Lövin.

– Vi kommer att lägga tillbaka 200 miljoner på ett halvår, som ska gå till våtmarkssatsningar för att vi ser att det finns ett enormt behov att stärka naturens egen förmåga att buffra vatten som kommer från regn. Och att vi ska höja grundvattennivåerna när vi ser hur klimatförändring och torka drabbade förra året, säger Isabella Lövin till Sveriges Radio.

Under hösten 2017 inleddes en stor satsning på våtmarker i Sverige, utifrån ett statligt bidrag. Dessa projekt fick dock avslutas i förtid vid årsskiftet, sedan 600 miljoner kronor till åtgärder för värdefull natur försvunnit i budgeten. Nu lägger regeringen alltså tillbaka en del av de pengarna i vårens budgetförslag, men däremot är det inte klart hur stor andel som kommer att gå till just våtmarker.

– Nej regeringen pekar inte ut exakt vilka områden utan det blir ju våra myndigheter tillsammans med länsstyrelserna som gör det arbetet. Men det här är ett livsviktigt arbete, helt nödvändigt. Jag skulle säga att det var oerhört oansvarigt av M och KD att plocka bort det som är en livförsäkring för Sverige för framtiden, säger Isabella Lövin till Sveriges Radio.

Läs om sjön som tömdes kraftigt:

Flodvåg från damm sköljde bort fisk och sänkte sjö