Världens fisk hotad av vattenkraft

Srinagarind damm i Thailand, bara en av alla de jättedammar som hackar upp floder och ekosystem i bitar. Bild Massa/CC

Amazonas, Mekongfloden och Kongodeltat – alla dessa vattendrag hotas nu av jättelika kraftverksamdammar. En tredjedel av världens färskvattenfiskar är hotade.
Nu står länderna runt dessa floder i begrepp att göra det Sverige gjorde under 1900-talet – bygga ut nästan alla sina älvar, översvämma floddalar och skaffa sig stora mängder el. Det verkar tyvärr inte finnas mycket som tyder att de som ligger bakom dessa byggnationer, har lärt något av de länder som redan gjort misstaget att inte ta hänsyn till vandrande fiskar och försöka begränsa den ekologiska påverkan som en vattenkraftsutbyggnad har.

Många miljoner människor i dessa regioner har sin främsta proteinkälla via fisken. Vad händer då när biodiversiteten minskar och hela ekosystem kollapsar?

Enligt International Union for Conservation of Nature, IUCN,  handlar det om totalt om över 450 gigantiska dammbyggnationer.
”Nu handlar det om att försöka påverka länderna så att de förstår vad det är de ger sig in på. Det handlar både om miljö, om människor som idag bor där dammarna ska ligga och om matförsörjning”, menar William Darwall på IUCN.
Många miljoner människor i dessa regioner har sin främsta proteinkälla via fisken. Vad händer då när biodiversiteten minskar och hela ekosystem kollapsar?  IUCN Beräknar att jordbruksarelaen kommer att behöva öka mellan 19 och 60 procent i de olika floddalarna, för att kompensera för bortfallet av fisk.
Läs mer och hjälp till på IUCN.

 

 

Publicerad: 13 February 2016
Av: Fiskejournalen