Vårpigg lax redan framme vid laxfälla i Ätran

Efterlängtat återseende. Laxen har redan börjat vandra upp i Ätran. Bild: www.fiskdata.se
ANNONS

Det råder redan laxfeber i trakterna kring Ätran, trots att det är väldigt tidigt på säsongen. Under måndagen registrerades nämligen den första laxen i laxfällan vid Nydala, vilket är den tidigaste noteringen någonsin sedan registreringen startades 1954.

Det är biologen och fiskeprofilen Ingemar Alenäs som rapporterar om den vårpigga laxen, som mätte 88 centimeter. Han tror att en orsak kan vara den milda vintern och årets tidiga snösmältning. De flaggade redan förra veckan om att årets första Ätranlaxen var på väg upp i ån, men laxräknaren vid Herting hade ännu inte startats varför Nydala cirka 3,1 mil uppströms Falkenberg blev först med att registrera nystigen lax i Ätran.

”Den viktigaste orsaken till denna tidiga lax är troligen dock att vandringshindret som byggdes vid Hertings kraftverk i Falkenberg 1944 togs bort 2013. Nu kan alla vandringsfiskar vandra ostört uppströms och nedströms genom forsen. Detta gäller lax, havsöring, ål, flodnejonöga, havsnejonöga, färna och majfisk samt alla andra fiskar som vandrar i Ätran” skriver han på sin blogg.

Så här kan du göra en insats för laxen!

Länge leve laxen – hjälp till att hylla den

Relevanta produkter från vår fiskebutik:

Publicerad: 07 March 2019
Av: Anders Lundin
ANNONS