Vem lurar i Vassen — finfin bok om gäddan och gäddfiske för de lite mindre

Vem lurar i vassen är en både spännande och lärorik bok för barn.

Fiskeböcker för barn har blivit allt mer populärt. Nya generationer duktiga författare och illustratörer förmedlar fiskelust och kunskap till barn och unga. Vad lurar i vassen — En handbok för blivande storfiskare är ett underbart exempel på detta.

I Vad lurar i vassen tar Daniel Gunnarson oss med på en lagom djup dykning i gäddans liv och leverne och vi får en introduktion till hur man kan fiska gädda under hela året. Huvudpersonen, Hedda Gädda, väger 18 kg och är 124 centimeter lång. Vi får följa henne från romkorn till stadig gäddmadamm i vassviken. En resa som aldrig blir tråkig. Språket i boken är fint och balansen mellan pedagogiskt lärande och fantasifull närvaro håller hela vägen.

Det finns också en lite djupare tanke bakom boken.

– Medvetenhet och omtanke om miljön, klimat samt hållbarhet blir en självklarhet om man har ett stort friluftsintresse, vilket jag fått genom mitt sportfiske. Med denna bok hoppas jag nå en ny generation av yngre sportfiskare som även de skall bära med sig dessa så viktiga och betydelsefulla värderingar, säger Daniel. Under processen har det hela tiden funnits ett hållbarhetstänk, det här är en bok som kan läsas under många år efterhand som man utvecklas både i sitt fiske och sin läsning, säger Daniel Gunnarson.

Boken är rikligt illustrerad av Jens Ahlbom och illustrationerna i sig kommer alldeles säker få både stora och små att vilja bläddra i boken.

Anders Nicander

Publicerad: 8 oktober 2022
Av: Anders Nicander