—Vi kommer nog inte ha några put and take-vatten i framtiden

Utan tillstånd från länsstyrelsen får man inte sätta ut fisk. Foto: Sportfiskarna

När Länsstyrelsen i Värmlands län nu väljer att inte bevilja många ansökningar om att få sätta ut regnbåge drabbas föreningar, vattenägare och turistnäring hårt. Fiskejournalen har pratat med en av dem som drabbas.

Sune Hörnquist är sekreterare i Nykroppa Storfors fiskevårdsförening, en förening som administrera ett femtiotal vatten varav ett put and take-vatten där man fram till i år satt ut regnbåge.

—Jag själv har fiskat i Västra Skärjen sedan 1968 så jag känner väl till Skärjen. Flugfiskat har jag gjort sedan 1970. Vi har ett omfattande isfiske också, de år vi har is. Vi brukar sälja 1700-2000 fiskekort per år och det är väldigt populärt att hyra någon av de fem båtar vi har till uthyrning.

Sune berättar hur föreningen arbetar med att underhåll av vägar och bryggor och att det alltid är städat och fint vid deras regnbågsvatten. Eftersom ingen fisk fått sättas ut i år fiskar man på resterna av den sista utsättningen som gjordes i höstas. När de fiskarna är uppfiskade eller dör av naturliga orsaker är fisket över.

Både turistnäring och lokala sportfiskare drabbas när man inte längre kan erbjuda ett bra fiske.

—Många utländska gäster kommer till oss för att det är lätt att hitta till vårt regnbågsvatten. Under de sista två veckorna har vi haft flera gäster från Tyskland. Våra fiskegäster från närområdet har uteblivit i år på grund av utsättningsstoppet.

Under tidigare år har man sålt ett stort antal årskort till vattnet och nu riskerar man att få betala tillbaka pengar till de som hunnit köpa årskort i tron att det ska sättas ut fisk samtidigt som man förlorar en betydande inkomst.

Sune ser mörkt på framtiden för regnbågsfisket i Sverige. Han är rädd att fler länsstyrelser ska följa Värmlands länsstyrelses exempel.

—Vi kommer nog inte ha några put and take-vatten i framtiden.

Anders Nicander

 

Publicerad: 11 June 2022
Av: Anders Nicander